Crazybikeworld

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Lund Σουηδίας

E-mail Print PDF
Κάπου εκεί στη Νότια Σκανδιναβία, στην επαρχία Skane (διαβάζεται Σκόνε) υπάρχει μια πόλη 100.000 κατοίκων που λέγεται Lund (Λούντ). To 75% του πληθυσμού είναι φοιτητές από όλον τον κόσμο! Γειτονικές πόλεις είναι το Μάλμο (Malmo), το Κριστιανσαντ, το λιμάνι του Υσταντ (Ystad) και άλλες μικρές και γραφικές κωμοπόλεις.
Κάπου εκεί στη Νότια Σκανδιναβία, στην επαρχία Skane (διαβάζεται Σκόνε) υπάρχει μια πόλη 100.000 κατοίκων που λέγεται Lund (Λούντ). To 75% του πληθυσμού είναι φοιτητές από όλον τον κόσμο! Γειτονικές πόλεις είναι το Μάλμο (Malmo), το Κριστιανσαντ, το λιμάνι του Υσταντ (Ystad) και άλλες μικρές και γραφικές κωμοπόλεις. Για να μη βαρεθείτε και να καταλάβετε περίπου που είμαστε, δείτε τον παρακάτω χάρτη:

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτάσει στο Λούντ είναι να πάρει το αεροπλάνο για Κοπεγχάγη (Δανία) και από εκεί το τρένο, το οποίο περνάει κάτω (!) από τη γέφυρα που ενώνει τη Δανία με τη Σκανδιναβική Χερσόνησο. Σαράντα περίπου λεπτά μετά την είσοδό μας στο τρένο, φτάνουμε στη Λούντ από όπου και ξεκινάει η ξενάγησή μας.

Βγαίνοντας από το σταθμό, το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση είναι ο βαρύς, υγρός αέρας. Οι μυρωδιές περιορίζονται σε μια ανάμιξη μούχλας και καυσαέρια ντίζελ. Συνηθισμένος από την ελληνική πραγματικότητα της πλατείας Συντάγματος σε ώρα αιχμής, παρατηρώ ότι η πόλη είναι … μουγκή!! Κόσμος πηγαινοέρχεται, αλλά όλα είναι εκνευριστικά ήσυχα.

Στη συνέχεια το μάτι σου πέφτει στην εκπληκτική αρχιτεκτονική της πόλης. Κτήρια που δείχνουν παλιά, ομοιόμορφα όμως το ένα με το άλλο δίνουν μια πρωτόγνωρη, σχεδόν γοτθική εικόνα.. Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες να καταλάβετε τι εννοώ!


Συνεχίζοντας την περιπλάνησή μας, παρατηρούμε ότι το κέντρο της πόλης είναι πλακοστρωμένο για να διατηρήσει την ιστορική του ταυτότητα. Οι παλιοί κάτοικοι του Λούντ (1700~) έκαναν παράπονα στην τότε ηγεσία να βγούν οι πλάκες γιατί έσπαγαν οι ρόδες από τις άμαξες!! Δείτε για παράδειγμα πως είναι η κεντρική πλατεία και ο κεντρικός εμπορικός δρόμος (κάτι σαν τη δική μας Ερμού σε πιο μικρό):Συνεχίζουμε το περπάτημα ανατολικά της πόλης –ανεβαίνοντας προς τα αριστερά μας το δρόμο που βλέπετε στην τελευταία φωτογραφία- από όπου φτάνουμε σε ένα ακόμα κτήριο για το οποίο οι Λουντιανοί (ελπίζω να μην με καρυδώσει η Margy) είναι πολύ περήφανοι: Τον καθεδρικό τους ναό, χτισμένος στα τέλη του 15ου αιώνα. Οι παλιοί αναφέρουν ότι ήταν το κέντρο της πόλης και γύρω από αυτόν χτίστηκαν και τα υπόλοιπα κτίσματα:Ωραία η αρχιτεκτονική σκέφτομαι, αλλά έχω αρχίσει και κουράζομαι. Πρέπει οπωσδήποτε να πιούμε ένα καφέ και να φάμε κάτι... Επίσκεψη στο καφέ Αριμάν. Ροκοκαφέ, (εκ του rock cafe) με δωρεάν wireless internet 15 Mbps οπότε ανοίγουμε το λαπτοπ να τσεκάρουμε τα ποδηλατικά φόρουμ. Καπουτσίνο και σάντουιτς με μοτσαρέλα, ντομάτα και κίτρινο τυρί, σύνολο 42 Κορώνες, ήτοι περίπου 4.5 ευρώ. Πόσο κάνει ένα καπουτσίνο στην Ελλάδα είπαμε;;;;;;

Τώρα που ξεκουραστήκαμε και το στομάχι έχει και πάλι ενέργεια πρέπει να πάμε να πάρουμε ποδήλατο. Να αποκτήσουμε ρόδες.. Με μια γρήγορη ματιά στα παρκινγκ των ποδηλάτων νιώθω απογοήτευση. Το καλύτερο εξάρτημα που βλέπω είναι σασμάν SHIMANO 7ετίας.... Α, κάπου είδα και ένα παλιό Gt.. Δείτε και μόνοι σας:

Χμμμ πολλά ποδήλατα σκέφτομαι.. Ποδήλατα για όλες τις ηλικίες, για όλα τα γούστα, για όλες τις φυλές και για κάθε καπρίτσιο.. Ποδήλατα 2 θέσια σε παράλληλη διάταξη, ποδήλατα ταχυδρομικά με μεγάάάάάάλο καλάθι μπροστά, ποδήλατα που μοιάζουν να έχουν ξεμείνει από το Β’ Παγκόσμιο, ποδήλατα 30 ετίας και γενικότερα...ΠΟΔΗΛΑΤΑ!!!!


Καθώς αυτά κινούνται σε καθημερινή βάση στους δρόμους του Λούντ, βρέξει χιονίσει, πάμε να δούμε και λίγο τους ποδηλατοδρόμους... Ολόκληρο δίκτυο, πάνω στα μεγάλα πεζοδρόμια. Για τους πεζούς, ο χώρος που πρέπει να κινούντε είναι πλακόστρωτος ενώ οι ποδηλατολωρίδες είναι από άσφαλτο καλής ποιότητας (σίγουρα καλύτερη από την ελληνική...). Δύο λωρίδες σε κάθε ποδηλατολωρίδα, με διακεκομμένη διαγράμμιση (όχι δεν είναι επιστημονική φαντασία σας λέω) και το καλύτερο;; Φανάρια ελέγχου κυκλοφορίας με αισθητήρες!!! Σε ώρες μη αιχμής όταν πλησιάζεις τη διασταύρωση, το φανάρι πρασινίζει και σου δίνει προτεραιότητα.. Αλλιώς πρέπει να πατήσεις το κουμπάκι με το ποδήλατο και να περιμένεις να περάσεις..:Στην τελευταία φωτό, είναι ο ποδηλατόδρομος για το σπίτι.. Η ταμπέλα ενημερώνει ότι ο δρομάκος είναι μόνο για πεζούς, ποδήλατα και μοτοποδήλατα.. Κουραστήκαμε σήμερα, οπότε η ξενάγηση θα σταματήσει εδώ. Δεν μένει παρά να πάρετε το αεροπλάνο, ( η SAS κάνει πολύ καλές προσφορές κατά καιρούς) και να έρθετε να τα δείτε μόνοι σας. Εγώ θα χαρώ πολύ να σας κεράσω μια μπύρα στο καφέ Αριμάν Razz. Καλή χρονιά σε όλους μας!!!

 

Facebook Share

Share on facebook